המוח - המכונה המופלאה מכולן

המוח הוא התוצר המורכב ביותר שיצרה האבולוציה. המוח מגדיר את מי שאנחנו, החל בצעדים הראשונים שלנו כתינוקות וכלה במחשבות העמוקות שלנו. בזכותו יש מוסיקה וגם כדורגל. הפעילות הנוירונלית והמבנה של המוח ושל מערכת העצבים מאפשרים את אלה וגם אחראיים על כשלים של המערכת, כמו למשל במקרים של מחלות שונות. המחקר החדשני בעשורים האחרונים מאיר את הקשר בין מבנה המוח לבין תפקוד, התנהגות וקוגניציה.

מרצים: פרופ' יוסי יובל, פרופ' יניב אסף, רוני קרופניק

להרשמה לקורס המקוון 
סילבוס

 

אודות הקורס

בקורס הזה נלמד להכיר את המוח על כל גווניו – מהנוירונים הבודדים ועד למבנה המוח כולו. נחשף למנגנונים השונים העומדים מאחורי פעילות המוח וההתנהגות שלנו, וננסה לענות על השאלה שמעסיקה חוקרי מוח כבר שנים – מה הקשר בין מבנה המוח לתפקודו?

נדבר על מבנה המוח, תקשורת בין נוירונים ותהליכי החישה. משם נמשיך לתחומים הקוגניטיביים של למידה, זיכרון והתנהגות ונלמד על מחלות ובעיות נוירולוגיות. לכל אורך הקורס נפגוש חוקרים מובילים בתחום, ונלמד להכיר שיטות מחקר שונות.

מומלץ להכיר מושגים בסיסיים בביולוגיה לפני התחלת הלמידה בקורס.

 

אודות המרצים


פרופ' יוסי יובל

פרופ' יוסי יובל הוא מרצה וחוקר בפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס.וייז. ראש המעבדה לתפיסה חושית וקוגניציה בביה"ס לזואולוגיה וחוקר בביה"ס סגול למדעי המוח.

 בוגר תואר ראשון בביולוגיה ובפיזיקה ותואר שני במחלקה לנוירו-ביוכימיה בפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת תל-אביב, ובוגר דוקטורט באוניברסיטת טובינגן, גרמניה. את הפוסט דוקטורט סיים במחלקה לפיזיקה באוניברסיטת שיקגו ולאחר מכן גויס לאוניברסיטת תל-אביב. במחקריו הוא משלב בין מחקר אקולוגי החוקר את החיה בסביבתה הטבעית לבין תחום מדעי המוח.

פרופ' יוסי יובל חוקר התנהגות  – בשדה, במעבדה ובתוך המוח עצמו. כדי לעשות זאת הוא משתמש בעטלף כחיית מודל. כדי לעשות זאת, המעבדה שלו פתחה  את אחד ממכשירי הג'י-פי-אס הקטנים ביותר בעולם מכשירים שמוצמדים לעטלפים וכוללים גם מיקרופון להקלטת אותות על קוליים וחיישנים נוספים.

פרופ' יניב אסף

פרופ' יניב אסף הוא חוקר בכיר בביה"ס לנוירוביולוגיה, ביוכימיה וביופיסיקה בפקולטה למדעי החיים של אוניברסיטת תל אביב ובבית הספר ע"ש סגול למדעי המוח.

בעל תארי ראשון, שני ושלישי בכימיה, השתלמות פוסט-דוק ביצע בnational institutes of health בארה"ב בתחום הביופיסיקה והביומימטיקה ומידול מערכות ביולוגיות. פרופ' אסף זכה בפרס שירצ'קי לחידושים במדעי המוח לשנת 2009, ובפרס הרקטור למרצה המצטיין של אוניברסיטת תל אביב לשנת 2008, וקיבל מענקים מהקרן הישראלית למדע ומהקונסוליה הבריטית. בנוסף, מרכז פרופ' אסף קבוצת מחקר של האיחוד האירופי, הכוללת 12 קבוצות מבריטניה, גרמניה, איטליה, צרפת, דנמרק ושוויץ. מטרת המענק הייתה לייצר אטלס של קשרי העצבים במוח האדם בשלבים שונים של החיים.

פרופ' אסף חוקר תהליכי למידה במוח וגמישות מוחית בעזרת שיטות הדמיה מיקרו-מבניות ואפיון הקישוריות המוחית.

רוני קרופניק

דוקטורנטית למדעי המוח

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>