עיר אקדמית
הדקאנט לחדשנות בהוראה ולמידה מפעיל את מיזם "עיר אקדמית": החזון שלנו הוא לקרב כל ילדה וילד, בכל מקום לאקדמיה ולתת להם הזדמנות שווה לפתח מסוגלות אקדמית
תכנית "תיכון אקדמי מקוון" נוסדה במשותף על ידי משרד החינוך - המזכירות הפדגוגית אגף א' והמרכז לחדשנות בלמידה של אוניברסיטת תל אביב. התכנית מאפשרת לכל תלמיד לצבור קרדיט אקדמי במהלך התיכון! באמצעות שילוב קורסים אקדמיים מקוונים של אוניברסיטת תל אביב (Massive Open Online Courses ) MOOC - בתוכנית הלימודים בתיכון. התכנית מאפשרת לתלמידים ללמוד ולהתנסות בתוכן אקדמי, לפתח מיומנויות למידה מפותחות ומסוגלות אקדמית – ההבנה כי הלימודים באוניברסיטה נמצאים בהישג יד. תלמידים הלומדים את הקורסים יכולים גם לגשת לבחינה האקדמית באוניברסיטה, לצבור נקודות זכות עוד בתיכון ולשפר את סיכויי הקבלה שלהם ללימודים במסלול הקבלה ללא פסיכומטרי.
לתכנית שתי רגליים עיקריות:
פיתוח מקצועי למורים: קהילת TAU OUT
במסגרת הכשרה בהיקף של 60 שעות לומדות המורות את הקורסים בעצמן ולאחר מכן כיצד ללמד אותם בכיתות. המודל הפדגוגי העדכני כולל הוראת הקורס בכתה משלבת למידה דיגיטלית ולמידה פנים אל פנים במודל "למידה היברידית" (Hybrid learning) או "למידה מעורבת" (Blended learning). המורה והתלמידים צופים יחד ביחידות הווידאו בקורס, בהקרנה בכתה או על גבי מכשירי קצה (מחשבים ניידים, טאבלטים או טלפונים חכמים). המורות מתנסות בפיתוח מערכי שיעור הכוללים הובלת תהליך חקר בקבוצות, או דיאלוג כתתי וכד'. הערכת הלמידה מתבצעת בעזרת מחוון להערכה חלופית.
דו"ח הערכת מחקר ראמ"ה על התוכנית בשנת תשע"ט
שילוב הוראת הקורסים במערך הלימודים
המפמ"ריות של תחומי הדעת השונים אישרו מגוון אפשרויות שילוב של קורסים אקדמיים מקוונים בכיתות:
- בכתה י' במסגרת "ההשכלה הכללית".
- בלימודי מבוא למדעים בכיתה י'. ניתן לשלב קורסים אקדמיים בביולוגיה, בכימיה ובפיסיקה.
- במסגרת יחסית של הוראת 30% מתכני תוכנית הלימודים, שמוערכים בהערכה בית ספרית, בשכבות י', י"א, י"ב. (בהיסטוריה, בפיסיקה ובפסיכולוגיה) על פי הנחיות מפמ"ר.
- בכלכלה ובפסיכולוגיה – בתי ספר המלמדים מקצועות אלה בהיבחנות בית ספרית.
- בביולוגיה ובכימיה – במסגרת ההוראה השוטפת של תכנית הלימודים העיונית (במסגרת ה-55%) המוערכת בהערכה חיצונית.
- בביולוגיה ניתן לשלב גם בחלקים המעשיים (מעבדה וביוחקר).
כיצד הקורס המקוון משתלב בתוכנית הלימודים לבגרות?
המזכירות הפדגוגית במשרד החינוך זיהתה את הפוטנציאל הטמון בתוכנית והפכה את "תיכון אקדמי מקוון" לתוכנית לאומית. המשרד מפרסם בכל שנה קול קורא המציע שעת הוראה שנתית למורים נבחרים אשר ילמדו בכתתם את הקורסים המקוונים. המפמ"רים במשרד החינוך אישרו לשלב את הקורסים במסגרת "למידה משמעותית", כלומר, התלמידים ילמדו את הקורס במסגרת שעות בית הספר ובהובלה של מורה מצטיין/ת.
- בגרות במחשבים – הקורס צעדים ראשונים במדעי המחשב ותכנות בפייתון מאושר להוראה על ידי משרד החינוך באופן פרטני.
- בגרות בפיזיקה – הקורס רעיונות מרכזיים בפיזיקה מוכר הן להשכלה כללית והן ל-30% הערכה חלופית בפיזיקה – מכתב המפמ"ר לפיזיקה.
- בגרות בביולוגיה – הקורסים להבין צמחים ווירוסים: איך מנצחים אותם? מוכרים כחלק מהמבוא לביולוגיה ובמסגרת השכלה כללית, כחלק מהביוחקר והמעבדות והוראת החומר העיוני – מכתב המפמ"ר לביולוגיה
- בגרות בכלכלה – הקורס צמיחה כלכלית וצדק חלוקתי, מוכר כחלק מהשכלה כללית בכלכלה – מכתב המפמ"ר למדעי החברה.
- בגרות בפסיכולוגיה – הקורס מבוא למדעי הפסיכולוגיה מוכר ל-30% הערכה חלופית בפסיכולוגיה – מכתב המפמ"ר לפסיכולוגיה.
- בגרות בכימיה – הקורס ממה העולם מורכב: מבוא לכימיה כללית מוכר להוראה במסגרת המבוא לכימיה, כחלק מהוראת ה-55% בכימיה ובמסגרת השכלה כללית – מכתב המפמ"ר לכימיה – מכתב המפמ"ר לכימיה.
- בגרות בהיסטוריה – הקורסים הבאים מוכרים ל-30% הערכה חלופית בהיסטוריה ובמסגרת השכלה כללית:
- הקורס המקוון תולדות העמים המוסלמים – משבטים לאימפריות בהנחיית פרופ' מירי שפר-מוסנזון.
- הקורס המקוון נפילתה ועלייתה של ירושלים בהנחיית פרופ' עודד ליפשיץ.
- הקורס המקוון מבוא לתולדות השואה בהנחיית פרופ' חוי דרייפוס וד"ר נעמה שיק.
צבירת קרדיט אקדמי
תלמידים הרוצים בכך יכולים להירשם לבחינה (מתקיימת באוניברסיטה במועדים מוגדרים).
הרישום באתר זה הינו בעלות של 500 ₪ לכל בחינה (עלות שכר לימוד מסובסד).
- התלמידים יקבלו קרדיט אקדמי וגיליון ציונים רשמי של אוניברסיטת תל אביב.
- הקרדיט נשמר במשך 10 שנים.
- אוניברסיטת תל אביב מציעה מסלול ייחודי לקבלה ללא צורך בפסיכומטרי, על בסיס הקורסים המקוונים.
מה מספרים מורים שהתנסו בלימוד קורסים מקוונים?
עמית נתני, מורה מתיכון "הדרים" בהוד השרון, לימד בכתה י' את הקורס "מבוא לתולדות השואה" של פרופ' חווי דרייפוס וד"ר נעמה שי"ק. הוא כתב מאמר בו הוא משתף בחוויותיו מהוראת הקורס: "השיעור הכי טוב שהעברתי בחיי היה שיעור מקוון שנמשך שלושה שיעורים ובמהלך כולו לא הוצאתי מילה מהפה. אני מדגיש: השיעור הכי טוב שלימדתי היה שיעור בו שתקתי".
שי ניסן לימד את תלמידי כיתה ח' בבית ספר עמל בנהריה את הקורס "היסטוריה של מדינת ישראל" של פרופ' אייל נווה. הוא מכנה במאמרו את תהליך ההוראה "אחת הקפיצות המדהימות ביותר שזכיתי לקפוץ". על תלמידיו הוא כותב: "לאחר כחודש וחצי של עבודה מאומצת סיימנו את הקורס. חבר שבא לצפות בשיעור אמר לי - “כשאתה רואה תלמידים בכיתה ח' שמתווכחים על סוציאליזם, אתה מבין שקרה פה משהו מיוחד".